Wat gebeurt er vandaag – precies een jaar na de omstreden verkiezingen – in de straten van Iran? Volg hier de live-updates.

22:15 De dag is voorbij. De analyses van vandaag lopen sterk uiteen. Associated Press spreekt van een rustige zaterdag.  Niet waar, zegt Shahryar die vandaag alles heeft gevolgd voor het live-blog enduring America. Een goede boost voor de moraal van de Groene beweging is zijn conclusie. Wij weten het nog niet. Morgen meer.

20:15 Onrust blijft in Teheran. Er zijn ook demonstraties geweest in ten minste Mashad en Tabriz. Over andere steden gaan geruchten. In totaal zijn er nu in 21 mensen opgepakt. Volgens sommige getuigen gebruikt de politie verfkogels om demonstranten later te herkennen.

De hele dag ging er een gerucht dat er een arrestant zou zijn bevrijd uit de handen van de politie. CNN maakt daar ook melding van.

Er zijn nog geen doden gevallen ‘Gelukkig, nu is het imago van de Groene beweging gezuiverd’, concluderen sommigen, zoals dit blog. Maar het is nog niet voorbij. Er blijven veel mensen op straat. Er zijn veel verkeersopstoppingen, waarin mensen met V-tekens en claxons hun ongenoegen delen. Vermoedelijk blijft het nog wel even onrustig.

17:00 Ondertussen post de dochter van Shirin Ebadi (mensenrechtenactivist, advocaat, nobelprijswinnares) deze open brief aan haar ‘intelligence agent’:

Dear Intelligence Agent:

Hello. I am Narges, daughter of Shirin and Javad. I know you are quite familiar with me. I have always felt your tangible presence in my phone conversations, and other domains of my life.
Dear Agent, What are you looking for in our family?

Meer hier.

16:55 Er lijken op drie plekken in Teheran serieuze demonstraties te zijn. Sharif University, Teheran University en Enghelab Square. Er zijn voortdurend berichten over confrontaties, maar de beelden – vooral van de demonstratie bij de Sharif University – ondersteunen dat niet. Wel demonstraties dus, nog geen beelden van confrontaties (nog).

15:55 Volgens het Iran News Agency is Enghelab Square nu omsingeld. De politie gebruikt traangas om de menigte uit elkaar te jagen. Volgens Iran Press News zijn er op verschillende plaatsen confrontaties tussen demonstranten en politie. Er is een agent gewond geraakt. Er zouden  meer mensen onderweg zijn naar de Universiteit van Teheran, maar het is onduidelijk hoeveel en of ze dat lukt. De politie probeert de demonstranten te isoleren.

15.25. De eerste beelden van demonstraties verschijnen nu ook op internet.

15:20 Verschillende bronnen noemen groeiende samenscholingen rond Engelab square, Valiasr en Vanak street. Bij de Universiteit van Sharif en Teheran zijn demonstraties en worden leuzen geroepen. Dat leidt bij de Teheran Universiteit op dit moment tot confrontaties tussen studenten en oproer politie.

Een demonstratie in Shiraz is ook bevestigd.

11:55 Nog weinig berichten. Wel druppelen de geluiden binnen dat er helicopters vliegen boven de pleinen en kruispunten waar demonstraties gepland stonden. Ook worden er op verschillende website (hier bijv.) overzichten gegeven van de aanwezigheid van oproerpolitie, revolutionaire garde en basij troepen, vooral in Teheran. De afgelaste demonstratie zou om 16.00 (onze tijd: 14:30u) beginnen.

08:00 In Teheran en andere grote steden in Iran is veel ‘blauw’ op straat. Veiligheidstroepen die het demonstreren moeten ontmoedigen. Op 10 juni trokken Mousavi en Karoubi de officiele aanvraag voor een demonstratie in. Of er toch mensen de straat op gaan is moeilijk te voorspellen. In veel steden buiten Iran zijn demonstraties aangekondigd. In Nederland vertrekt een groep demonstranten per fiets vanaf de Dam naar het Museumplein waar om 15:00 een manifestatie begint.

De strijd wordt niet alleen op straat gevoerd getuige deze video, uitgezonden op de Iraanse zender IRIB. Volgens Ahmadinejad zijn het de joden.

Hierin wordt Neda, de vermoorde studente als martelaar van de Groene beweging, neergezet als truck van een buitenlandse macht om Iran in diskrediet te brengen. Voor een beter verhaal over Neda, bekijk deze documentaire van HBO.

Terwijl de laatste week  de aandacht uitging naar de nucleaire ambities van Iran en de daarop volgende sancties concludeert Joe Stork van Human Rights Watch naar aanleiding van een rapport dat gisteren uit kwam: ‘Tehran has been methodically crushing all forms of dissent inside the country.’

Advertenties