Meer dan 900 Iraniërs zijn gearresteerd tijdens en na de demonstraties van 12 juni, zo meldt de Iraanse mensenrechtenorganisatie HRANA. Vele vrouwen gingen de straat op, getuige de 300 vrouwelijke arrestanten.

Verder is er ook opgetreden tegen de oppositieleiders. Het huis van de kritische ayatollah Yousef Sanaei was omsingeld toen Karoubi daar op bezoek was, zo meldt zijn website Kalame. Te lezen bij persbureau AFP.

Karoubi liet ook van zich horen in de media door een email van CNN te beantwoorden. Volgens Karoubi blijft de  ‘groene beweging’  strijden voor politieke vrijheid, ook al worden  de demonstraties vanwege het geweld kleinschaliger. De beweging is volgens de oppositieleider het afgelopen jaar alleen maar sterker en rijper geworden en kan Iraniërs met elkaar verenigen.

De oppositieleider Karoubi blijft benadrukken dat hij figureert als een gezicht van de oppositiebeweging maar dat de echte leiders van het protest de mensen zijn. Tegelijkertijd is zijn doel duidelijk: strijden voor  hervormingen binnen het islamitische systeem, getuige het antwoord op de vraag, ‘hoe bereikt de  groene beweging haar doel?’

From reform and the return to the original path of the revolution and constitutional rights. Don’t forget Iran’s Green Movement is only after achieving its goals by raising awareness about people’s rights through a peaceful and least costly path.

Advertenties