• 12 juni 2009 – verkiezingsdag vorig jaar – was een historische dag.  Daar waren veel journalisten, activisten en politici het al snel over eens. Tot verrassing van de hele wereld bleek een ‘homegrown’ democratische revolte in het hart van het Midden-Oosten tóch een mogelijkheid.
 • Tegenover de diplomatieke reacties van Obama en andere wereldleiders ontstond in die dagen wereldwijde ‘grass roots’ solidariteit met de Iraniers (via sociale netwerken als Twitter en Facebook, waar duizenden hun profiel groen kleurden). Ook dat was historisch.
 • Hoe verliep de herdenking van 12 juli 2009 en wat staat er te wachten? Een korte nieuwsupdate & 3 maal beelden, die meer zeggen dan woorden ooit kunnen.

Omdat internet bij uitstek het medium van het beeld is, maken we vandaag ruim baan voor drie beelden die de opgelegde stilte doorbreken in het Iran anno 2010. De stilte die door de Iraanse overheid angstvallig in stand gehouden wordt (ook de makers van dit blog wachten tevergeefs op hun perskaart).

 • ‘A quiet song, with feeling’ – een artikel met fotoserie die verscheen deze week in het online fotomagazine. Een interview met de onvolprezen fotografe Newsha Tevlakolian die (met haar Nederlandse man, correspondent Thomas Erbdrink) onder moeilijke omstandigheden werkzaam bleef. Ze fotografeerde Iraanse vrouwen die proberen te zingen over hun angst, hoop en frustratie. In hun kracht, maar ook in hun onmacht en kwetsbaarheid. Aanrader!

“In Iran we say, ‘When you cannot breathe with you nose, you breathe with your mouth.’ I didn’t want to leave, so I had to change the style of my work. Not working — for artists — is like dying. And to be honest, I had a really difficult time in making that change.”

 • In de (door Arabieren gedomineerde) provincie Sistan-e-Baluchestan in het afgelegen Zuid-Oost Iran vond (ver buiten de spotlights – het hieronder vastgelegde plaats. Deze regio haalt voornamelijk het nieuws met bomaanslagen, arrestaties en doodvonnissen die stuk voor stuk het gevolg zijn van  de verbeten strijd tussen de soennitische Arabieren en de sjiitische overheid (om over de zeer actieve drugsbendes nog maar te zwijgen). Dit gewelddadige imago maakt het stille, waardige protest dat in deze video wordt getoond des te indrukwekkender.
  • Een wedstrijd voor de beste cartoons over de Groene Revolutie op Facebook, zie hier. Een voorproefje:

  NIEUWS

  • Het meest actuele nieuws in een hele korte samenvatting (meer op deze onvolprezen weblog, Enduring America): (a) ayatollah Saanei is inderdaad met hartproblemen in het ziekenhuis, (b) Koerden grepen vandaag aan om het werk 5 minuten neer te leggen uit solidariteit met de vijf geëxecectuurde  Koerden, (c) de discussie over de toekomst van Iran’s oppositie verdiept zich nu ex-presidentskandidaat Moussavi een ‘Green Charter’ heeft uitgegeven (zie hier)  en er een ‘project voor het 4e decennium’ is gestart door jonge intellectuelen van binnen en buiten Iran, waarover later meer.
  • Zoals ‘Onze Man in Teheran’ Thomas Erdbrink (NRC/Washington Post) al schreef (hier) spelen herdenkingsdagen een belangrijke rol in het sjiitische Iran. Kijk de komende dagen dus naar het verloop van de protesten een jaar terug. 20 Juni was de dag van Néda Agha-Soltan, de bloedende filosofiestudente die vorig jaar werd neergeschoten op straat in Teheran. Later deze week meer over haar betekenis.
  8nzpkhgT
  Advertenties