Terwijl Iran de verhouding met Israel (en Amerika) op scherp zet (een boot gecancelled vanwege dreigementen, een andere boot via andere route onderweg) regent het verklaringen en open brieven in Iran.

Mensenrechten activiste Shiva Nazar Ahari schrijft vanuit de gevangenis, waar ze sinds juni 2009 vast zit, een open brief aan haar ouders: ‘Jullie leerden mij niet te breken‘. De familieleden van de politieke gevangen in de Gohardasth gevangenis schrijven de openbaar aanklager: ‘Laat niet toe dat onze geliefden nog meer onrecht wordt aangedaan‘. Tenslotte publiceert de TTA (Iranian Teachers and Trade Association), waarvan de leiders twee maanden geleden zijn opgepakt, een open brief: ‘Who benefits from creating a police atmosphere around the trade organizations? Why should the trade activities be so unsafe?’

In de VS werden strengere sancties (vooral gericht tegen de bancaire en energie sector) met 99 stemmen voor en 0 tegen aangenomen door de senaat. Ondertussen spreekt Khamenei zijn land toe, en wijst op de ambitie om een einde te maken aan de huidige machtsverhoudingen. (Lees ook onze analyse over Iran oppurtunische vrienden)

Volgens insiders heeft Khamenei er echter moeite mee om de boel bij elkaar te houden. Rafsanjani blijft zich bijvoorbeeld roeren, nu door hem te verwijten niet voor de geestelijkheid op te komen als die door Ahmadinejad wordt beschuldigd van corruptie.  Of wanneer verschillende instituten tegenstrijdige beslissingen nemen.

Ondertussen is het al weken onrustig aan de grens met Irak, waar Turkse en Iraanse vliegtuigen bombardementen uitvoeren op dorpen waar rebellerende Koerden (PKK, PJAK) zich schuil zouden houden. Nu neemt dat af. De afgelopen jaren zijn daar hele dorpen leeggelopen, omdat er om de zoveel tijd gebombardeerd wordt door Iran en Turkije.

Advertenties