Voordat president Obama nieuwe sancties tegen Iran heeft bekrachtigd hebben al een groot aantal bedrijven hun activiteiten in de Islamitische Republiek stop gezet. Na oliemaatschappij BP en Shell is ook Total gestopt met het leveren van benzine, zo bericht de Financial Times.

Door de nieuwe wetgeving kunnen bedrijven gestraft worden als ze geraffineerde producten leveren. Iran,op drie na grootste  olieproducerend land ter wereld importeert ongeveer 40 procent van de benzine voor het dagelijks verbruik. Het land ontbeert de mogelijkheden om er aan binnenlandse vraag naar benzine te voldoen.

Maar Iran is niet alleen afhankelijk van het westen, de aanvoer van grondstoffen loopt ook via China en bedrijven die gevestigd zijn in Dubai. Maar de invloed van nieuwe sancties is ook merkbaar op de Emiraten (Dubai is onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten.) De directeur van de Iranian Business Council in Dubai schat de omvang van de handel dit jaar op 6 miljard. Dat betekent een afname van 50% in vergelijking met 2008.

Maar Iran kan niet helemaal geïsoleerd worden. Teveel landen zijn afhankelijk van de olie en gas van Iran. Twee weken geleden werd er nog voor 7 miljard dollar een gasdeal afgesloten tussen Pakistan en Iran. Het leek alsof de Amerikanen hier een stokje voor wilden steken, wat er precies achter de schermen heeft afgespeeld is onduidelijk, maar Richard Holbrooke (speciale Amerikaanse gezant Pakistan en Afghanistan) liet duidelijk merken dat er geen bezwaar (meer) was voor deze deal.

Advertenties