Bolbol is de Perzische nachtegaal, vogel van de liefde bij de oude Perzische dichter Hafez.

In de lente zingt de nachtegaal tot de bloem ontkiemt. In de herfst heeft ze alleen nog een mooi bloemblad in haar bek en is de tak waarop ze zit verdort.’Waarom huil je zo, je hebt toch iets van je geliefde bij je?’, vraagt de dichter. ‘Dit blaadje roept haar herinneringen op. Mijn geliefde komt weer bij me boven’, antwoordt de vogel.

Na de lente van 2009 is er nu alleen nog de herinnering aan de Groene Opstand (klik hier voor een tijdlijn) die maar geen revolutie wilde worden.

De Groene Amsterdammer peilt op dit blog de stemming in Iran en elders. Wordt het snel weer lente of rest alleen nog de trieste herinnering aan een bloem die kort, maar prachtig bloeide?

Deze website verschijnt tot minimaal eind juni en wordt verzorgd door een driekoppige redactie, bestaande uit Ludo Hekman, Karel Smouter (samenwerkend in Butch & Sundance Media) en Huib de Zeeuw (freelance journalist). Het drietal bevond zich in juni 2009 in Iran en maakte de roerige periode rondom de Presidentsverkiezingen van nabij mee.

N.B.: dank aan Kader Abdolah die ons met deze column inspireerde tot de titel voor het weblog.

Advertenties